Schendt T-Mobile de wet op netneutraliteit door een abonnement met onbeperkt mobiel internet aan te bieden? De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat dat onderzoeken.

Donderdag kwam T-Mobile een nieuw type abonnement bekend. Klanten krijgen daarbij voor 90 euro per maand onbeperkt mobiel internet, maar video’s worden in een lagere kwaliteit gestreamd om verstopping te voorkomen.

Volgens de Nederlandse wet moet al het internetverkeer echter gelijk behandeld worden. T-Mobile beroept zich op een uitzondering die verstoppingen in het netwerk moeten voorkomen. Dat is dezelfde uitzondering die de NS gebruikt om het streamen van video’s te blokkeren op het draadloos internet in de trein.

“Op basis van wat wij nu weten en lezen over het product, willen we graag meer weten”, zegt woordvoerder Pauline Gras van de ACM vrijdag tegen NU.nl. “Op het eerste gezicht lijkt de propositie op gespannen voet te staan met de regelgeving.”

Volgens internetjurist Arnoud Engelfriet is het abonnement van T-Mobile in strijd met de wet op netneutraliteit. “Je mag mensen afknijpen als het netwerk druk belast is. Logisch, want anders stort de boel in. Maar dit is bedoeld voor concreet handelen in een congestie-situatie, niet om preventief caps te introduceren”, schrijft hij op zijn blog.

Tweederangsinternet

GroenLinks is ontstemd over een abonnementsvorm waarmee T-Mobile "tweederangsinternet" zou creëren. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini heeft de Europese Commissie gevraagd of dit wel volgens de regels is.

T-Mobile maakt hiervoor volgens Sargentini gebruik van een maas in de wet, die is ontstaan doordat de strenge Nederlandse regels om alle informatie op internet gelijk te behandelen zijn vervangen door minder strenge EU-regels. De GroenLinks-politica wil onder meer van Brussel weten of het ‘afknijpen’ van de internetkwaliteit permanent is toegestaan, of alleen bij tijdelijke online drukte.

Privacybezwaren

Volgens Sargentini zijn er ook privacybezwaren. "Om te zien wat video is en wat niet, zal T-Mobile al het verkeer moeten onderzoeken." T-Mobile zegt echter niet naar de inhoud van de video te kijken, maar alleen te detecteren wanneer er een video wordt bekeken.

Rejo Zenger van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom schrijft dat het onduidelijk is hoe T-Mobile dat gaat doen. "Het kan zijn dat ze je hele verbinding vertraagt. Of misschien alleen de video’s van een paar grote videosites als YouTube. Of alle video’s, maar niet het overige verkeer – maar dan moet T-Mobile vrijwel zeker over je schouders meekijken met wat je allemaal op het internet doet."